HockeyNews
PLUS

"Han är en förbannat intressant och rolig gubbe"

(27224) Lasu Lundqvist
Henrik Sjöberg / Bildbyrån

Publicerad: 27 mars 2023

FacebookXWhatsApp

GÖTEBORG. Frölunda är en seger från att slå ut Färjestad – i det som är Joel Lundqvist sista slutspel.
För HockeyNews.se berättar Nicklas Lasu om det känslosamma mötet när lagkaptenen meddelade sitt beslut och hur han ser på att eventuellt ta över rollen efter klubbikonen och vännen.
– Han är en förbannat intressant och rolig gubbe alltså. Med den karriären han haft så finns det mycket att säga om honom, säger Lasu.


Lagkamraterna, fansen, hela Göteborg och stora delar av hockey-sverige gläds med Frölundas framgångar just nu.

Kanske mer än någonsin.

Anledningen stavas Joel Lundqvist.

41-åringen har vunnit fyra SM-guld i Frölunda och tre VM-guld med Tre Kronor och nu gör han sina sista veckor som ishockeyspelare.

I början av februari gick han ut och berättade om sitt beslut – innan dess kallade han sina lagkamrater till ett möte som blev känslosamt.

– Man märkte att han ville säga något ganska tidigt, säger Nicklas Lasu till HockeyNews.se.

Lasu är en av spelarna i Frölunda som känner Lundqvist närmast.

– Jag fick en liten förvaring innan mötet på morgonen. Men det är klart att det blir något extra framför allt när man ser att han blir fokuserad på sitt sätt och man känner att det är något annorlunda. I det mötet också blir det med en gång en känslomässig stund men också så här...nu gasar vi! Det sista vi ska göra tillsammans och det var något han flaggade för rätt tidigt i processen också, säger Lasu.

Hur var det när han först berättade för er som står honom närmast?
– Det blir väl så för att det ska inte ska komma från ingenstans för oss som känner honom lite extra, vi som spelat många säsonger ihop. Vi fick en liten förvarning om vad han ville få fram på mötet. Men det är klart att man tänker på allt roligt men även vissa stunder som varit tuffa så klart. Det har varit många år så det är klart att det blir känslosamt. 

Vad minns du av första tiden med honom?
– Det var ju tidigt. Då snackar vi...jag kommer ihåg när han var utlånad till Mölndal Hockey och då låg dom i Allsvenskan och farsan var tränare där och då var det en ung Joel som intre var etablerad på det sättet som han varit senaste 20 åren. Tidigt så visste man vem det var men när man väl började träna tillsammans så...det är ju en förbannat intressant och rolig gubbe alltså. Med den karriären han haft så finns det mycket att säga om honom.

33-årige Lasu är en spelarna som är självklar i diskussionen om vem som ska ta över kaptensrollen i Frölunda till hösten.

– Det är smickrande så klart. Jag förstår kopplingen också eftersom jag varit här i många år och vet hur saker och ting fungerar runt hockeyn i Göteborg. Samtidigt så har vi alternativ också i både Folin (Christian) och Max (Friberg) och andra killar. Kul att vara med i diskussionen så klart men som sagt, det är här och nu, vi ska göra det så bra som möjligt och kunna ha ett riktigt fint avslut med Joel som kapten, säger Lasu.

Efter segern i Karlstad i går så har Frölunda skaffat sig en matchboll i rivalmötet mot Färjestad.

Vid seger i morgon i Scandinavium så avancerar Frölunda till semifinal i SM-slutspelet – och Joel Lundqvist får förlänga sin karriär i ytterligare några veckor.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!